субота, 2. април 2011.

Jadi mladog Hitlera



Džorž Taborov pozorišni komad Moja borba (Mein Kampf) je transfigurativno umetničko delo. Od gomile loših viceva o Hitleru nastala je za čudo sjajna komedija. Dvadesetogodišnji tada nepoznati mladić iz austrijske provincije dolazi u Beč, da bi polagao prijemni ispit na slikarskoj akademiji. U internatu upoznaje sluškinjicu Gretčen i sedobradog Jevreina Šmola Herzla, osobenjaka i zavodnika koji mu sređuje kosu i brkove i poklanja knjigu Moja borba, horor bajku.

Moja borba je sad i ekranizovana.  Ali švajcarski režiser Urs Odermat postavlja stvari malo drugačije. Priča prerasta u tragi-komediju. Čuveni nemački glumac  Gec  Džordž (Götz George) igra brbljivog  i lucidnog starca a Tom Šiling Hitlera. Drama interesanthih odnosa  kvazi oca i sina sa gomilom krupnih, sepia kadrova. Smešno-patetična lektira.,
Nisu li Hitler zombiji uvek  na filmu poput Bruno Ganca u Zalasku (Untergang)  ili Helge Šnajdera u Mom vođi (Mein Führer)?
Režiser Odermat kaže da ga je dirnulo rano izvođenje komada 1987., u kom prijatelj Jevrejin sprečava Hitlera da ne izvrši samoubistvo posle neuspeha na prijemnom za akademiju.

Нема коментара:

Постави коментар