петак, 5. август 2011.

PRONAĐEN RANI HIČKOKOV FILM



U vatrostalnom sefu na Novom Zelandu je pronađen prvi film Alfreda Hičkoka. 
Veliki deo najranijih i zaboravljenih radova Alfreda Hičkoka je otkriven na Novom Zelandu. Tri od ukupno šest filmskih traka za Belu senku iz 1923. je stajalo godinama u sefu kako obaveštava jedan novozelandski filmski arhiv.  Hičkok je pisao scenario za ovaj film.  On je napisao scenario i za Ptice, Psiha i Vrtoglavicu.
Trake potiču od kinooperatera Jacka Murtagha. Njegov ujak ih je 1989. predao arhivu.
Američki stručnjaci su ih pronašli dok su tražili stare američke produkcije.
Materijal je dug trideset minuta. Nije kompletan, ali i iz ovoga se može prepoznati stari majstor, kažu stručnjaci. Film bi trebalo da se prikaže dvadeset i drugog septembra na Beverli Hilsu.  Ovo je prava senzacije za sve Hičkokove fanove.  Hičkok je dve godine kasnije počeo i sam da režira.
Bela senka je nemi film, britanska melodrama o dve setre bliznakinje potpuno suprotnih karaktera, koje igra Beti Kompson. Režiser je Grejem Kats je već tada sa zavišću posmatrao talenat mladog Hičkoka.
Na Novom Zelendu su dvadesetih  godina filmovi uvek poslednji prikazivani, pa su filmske trake i ostajale tamo. Njihovi arhivi su vrlo vredni. Tu je pronađena i komedija Uzvodno  Džona Forda iz 1927. 

Нема коментара:

Постави коментар