среда, 2. март 2011.

Pogled, grudi i pištolj


Zbog njenih oblina svi su zaboravljali da ona nije samo prsata zvezda već mala revolucionarka. Džejn Rasel je uticala na današnje superžene iz šou biznisa kao ni jedna druga zvezda seks simbol.
Avioni i ženska tela. Za prosečno muško čeljade obe stvari su često jedno te isto.
Legendarni su pokušaji milijardera, filmskih magova, pilota iz hobija i dokazanog sociopate Hauarda Hjuza koji je i otkrio Džejn Rasel da  konstruišu grudnjak, koji će njeno poprsje na pravi način učiniti efektnim na platnu. Grudnjak koji će istaći grudi, ali i neprimetan za posmatrača.
Hjuz nije bio samo veliko dete Holivuda - bio je i kontrolfrik. Dok je radio nacrte steznika za film  Odmetnik crtao je po telu Raselove kao po nekom materijalu. Priče koje su kružile oko stvaranja holivudskih heroina velikog kalibra govore o tome, da su one dobrovoljno učestvovale u tome.  Ipak nije bilo tako jednostavno.
Hjuzu je pošlo za rukom da na svoju muzu skrene pažnju pre nego što je iko i video njen prvi film. Na posterima i promotivnim fotografijama za film bila je sa pištoljem u ruci i raskopčanoj  bluzi. Oružje, pogled i grudi su agresivno gledali u posmatrača. Pokazalo se da Raselova nije pasivna, ili bar u ovoj pozi nije pasivna.  Čuvari morala su odmah bili zgroženi i tri godine je film Odmetnik bio cenzurisan, a ona u centru pažnje. Jedan od brojnih sudija, koji je radio na ovom slučaju došao je do sledećih, često citiranih reči: „Grudi se prožimaju u ovom filmu kao oluja preko predela. Ima ih svuda.“
Od tada, glumica je bila magnet za bioskopske kase, ali atraktivnih ponuda baš i nije bilo. Neki od njenih najboljih filmova su ipak komedije: Muškarci više vole plavuše, gde sa melanholijom posmatra svu su sirotu momčad koja joj je udvara i nezaboravni Paleface.
U ponedeljak je Džejn Rasel umrla u osamdeset devetoj godini u svojoj kući u Kaliforniji. I veliku tajnu ipak nije odnela sa sobom u grob. Na pitanje kako joj danas izgleda legendarni brushalter Hauarda Hjuza, odgovorila je: „Užasno!“ I na snimanju Odmetnika ga ipak nije nosila.

Нема коментара:

Постави коментар