понедељак, 28. фебруар 2011.

Toliko mi je dosadno da ne znam šta ću - Oskar 2011.


Ni reči o radikalnim promenama u Severnoj Africi. Ni reči o socijalnoj krizi u siromašnim, sirotinjskim četvrtima SADa, ni reči o brzom, dubokog padu političkog superstara Baraka Obame: Oskar 2011. će biti upamćen kao šou koji  je aktuelne svetske događaje potpuno izostavio. Kao da je ceo Holuvud zapao u jedan perfidno konstruisan san o savršenom svetu i to od strane terorista iz podsvesti iz Nolanovog Početka. Dodela Oskara nije bila dosadnija, hermetičnija i nostalgičnija u poslednjih deset godina. Možda je ovako i bolje. Dosta sa lažnom patetikom.
Kao ludo se zabavljamo- Frenk Džejms i En Hetavej
Čak se i izbor voditelja domaćina brzo pokazao kao pogrešan izbor. Ciljajući na mlađu publiku i bolje rejtinge izabrali su Džejms Franka i En Hetavej. Nije postojala hemija između ova dva inače dobra glumca, nije im pošlo za rukom da naprave ni jedan jedini geg. Tužno. Čak je i Bil Kristal u svom govoru posvećenom Bob Houpu imao više uspeha.
Kolin Firt je zaslužio Oskara kao i Natali Portman, Sorkin, Trent Reznor i  sve tehničke nagrade za Početak su u redu. Sve korektno, ali i očekivano. Velikih iznenađenja nema. Jedino Oskar za konvencionalno režiran Kraljev govor Tom Huperu ljuti. Izabrati njega pored Koenovih, Finčera, Nolana i Aronofskog...
Kristijan Bejl, Natali Portman (oskar za najbolju gl. žensku ulogu u Crnom Labudu), Melisa Meo (oskar za najbolju sporednu ž. ulogu u  Bokseru), Kolin Firt (najbollja gl. m. uloga u Kraljevom govoru)
Koenovi su najveći gubitnici ovogodišnje dodele. Nominovani u deset kategorija, a nisu osvojili ni jedan.

Trent Reznor- Oskar za muziku

Kristijan Bejl- Oskar za najbolju sporednu ulogu u filmu Fighter
Eron Sorkin- Oskar za najbolji adaptirani scenario - Društvena mreža
Vrhunac večeri? Uzbuđenje? Skoro da ga nije bilo. Jedino je Melisa Meo napravila otstupanje. Primajući Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu Bokser prvo je koketirala sa Kirkom Daglasom, a zatim se obratila publici rečima: „Kad sam pre dve godina  posmatrala Kejt Vinslet, izgledalo je tako jebeno lako.“ Odmah se zatim i izvinila svima koji su se osetili neprijatno.
Kristijan Bejl je napravio pošalicu na ovo i na svoju koleginicu koja mu je igrala majku u filmu  Bokser i rekao u svom obraćanju: „Ja neću upotrebiti ovu reč na j...“

Gvinet u Kelvin Klajnovoj haljini
Ni modno nije bilo naročito zanimljivo. Previše belog, srebrnog i bež. Ipak izdvojile su se one koje ove godine nisu bile nominovane: Skarlet Johanson u predivnoj ljubičastoj Dolče&Gabana čipkastoj haljini, Gvinet Paltrou u srebrnoj Kelvin Klein, Helen Miror i  možda najlepša Kamila Alves, partnerka Metju Mekonahija.

1 коментар: