уторак, 19. јул 2011.

Hari Poter - poslednja stanica



Konačno je porastao i sve zaboravio? Poslednjim delom filmske franšize Hari Poter završava se  još jedna uspešna priča u pop kulturi. Ali Hari Poter i relikvija smrti – drugi deo samo uslovno predstavlja kraj potermanije. Na internetu će saga i dalje živeti.
„Danas se opraštamo sa Harijem, ali on će i dalje biti sa nama“. Neville Longbottom  je rekao sa rukom na srcu dok je stajao na sred Hogwartsa, škole za veštičarenje i čarobnjaštvo. Oko njega su okupljeni njegovi kompanjoni, kolege, likovi kao što su Hermine Granger, Ron Weasley, Luna Lovegood i profesor Minerva McGonagall. Ovo je jedna od najdramatičniih scena u filmu Hari Poter i relikvija smrti – drugi deo, finalna epizoda franšize o godinama učenja čarobnjaštva.
Nevilleovo lice je izmučeno od borbe protiv zla, porastao je i izdužio se. Jedva da liči na onog okruglastog dečačića prijatnog lica iz prvog dela knjige autorke Joanne K. Rowling Hari Poter i kamen mudrosti. Od tada je prošlo četrnaest godina.

Za ovo vreme Hari Poter je postao zvezda. Danielu Radcliffesu su porasle dlake na grudima, a Ema Watson se slikala za naslovnicu Vogue.
 Romani su prevedeni na šesdeset i devet jezika i dijalekta, čak i na latinski i starogrčki. Širom sveta se prodalo oko četiristo pedeset miliona primeraka.
Sa Poterom dolazi novac i mašinerija sa magijom savršeno funkcioniše. Biznis  obuhvata video igrice, tematske parkove Čarobni svet Hari Potera  u Orlandu, društvene igrice i brojne figurice kao što su čarobni štapići, ili Herminina kristalna kugla. Priča se da niko nije zaradio toliko novca  od pisanja kao Joanne K. Rowling. Samo milion dolara je dobila za autorska prava za prva četiri dela filma. Na osnovu statistika moglo bi da se pretpostavi da deset procenata svetskog stanovništva u isto vreme čita Hari Potera. Čime  to ovaj dečak sa naočarima   fascinira mase? Šta je izazvalo globalnu Potermaniju?


Odgovor bi mogao da glasi: Poter je jedan od nas, potpuno običan, a opet poseban, nevoljeno siroče sa naočarima, kao Pepeljuga odrastao u šupljini ispod stepenica. Izabran sa jedanaest godina. On je lik koji je pristupačan masama, hrabro se bori protiv svojih difuznih strahova, žrtva i junak istovremeno.
Vanrednim vozom beži od  kuće i od tada doživljava čudesne avanture u zamku  Hogwarts.   Tu Hari (Daniel Radcliffe) pronalazi prave drugare Rona (Rupert Grint) i Herminu (Ema Watson). Paralelni svet prepun mističnih stvorenja. Zaboravljen je sumorni svet ljudi, zamenjen je vukodlacima, goblinima i zmajevima, reptilima i hipogrifima.
Sa Hari Poterom je fantastika ponovo oživljena, ali kritičari iznova i iznova ponavljaju da Rowlingova i njeni kanoni nisu nimalo genijalni niti inovativni, već samo uzeti iz Tolkinovih, Dikensovih, Luisovih priča i pomešani u konglomerat  sa večitom borbom između dobra i zla.

Konačni obračun


U poslednjem delu Hari se bori protiv lorda Voldemorta (Ralph Fiennes). Hari, Ron i Hermina moraju da pronađu četiri preostala horkruha, jer je Voldemort u njima sakrio delove duše. U suprotnom preti besmrtnost protivnika i večna vladavina mraka. Na tom putu srećemo i stare poznanike Kobolda Griphooka ili Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter).
Krajem jula startuje nova fan stranica www.pottermore.com, na kojoj će registrovani korisnici moći da posećuju virtuelnu školu za čarobnjake.  A možda Rowlingova napiše još neki deo. Da ne pričamo puno, jer reči su  najraniji oblik magije.

Нема коментара:

Постави коментар