четвртак, 28. јул 2011.

Univerzum po Björk




Deset pesama, deset aplikacija, umetničko delo i frizura kao Tina Tarner. Na svom novom albumu ova Islanđanka je proizvela potpuno novi žanr APP POP i pokazala kako se miksuje sve i svašta.
Björk nas je pozvala u Revolution Gallery da bi promovisala svoj novi album. Savršeno odgovara. Prostor  u Muzeju nauke i industrije u Mančesteru  treba da asocira na industrijsku revoluciju.  Ali šta je planirala Björk da nam kaže na ovako revolucionaran način?
Džejms Meri, nrd i lični asistent Björk je u Revolution Gallery novinarima iz celog sveta  objasnio da album Biophilia ima pet aspekata: običan muzički album sa deset pesama, aplikacije za iPad ili iPhone, izveštaje sa muzičko pedagoških seminara, dokumentarni film o čitavom projektu i novi sajt http://bjork.com/.u .
Björk je pevala Oceania na otvaranju olimpijskih igara u fantastičnoj haljini, u Kanu je proglašena za najbolju glumicu za Lars Fon Trirovo ostvarenje  Ples u tami. Na Islandu organizuje proteste protiv fabrika aluminijuma i protiv komercijalizacije prirodnih resursa. I oduvek je imala velike muzičke ambicije, čak i pre 1993. dok je nastupala sa Sugarcrubes.
Sledi - nisu joj strani drugačiji projekti. Ovaj album govori o tome kako vidim ljude i svet oko sebe, rekla je sad već četrdesetpetogodišnja Björk za magazine Wired. Bilo je bolno stvarati ga. Morala sam da pošaljem više od pet stotina hiljada mejlova i da se sastanem sa silnim ljudima.
Veza između muzike, nauke, prirode i tehnike. Teoretičar muzike  Niki Diben sa Šefildskog univerziteta prati pesme iscrpnim esejima. Legendarni Dejvid Atenborou će na muzičkom festivalu u Mančesteru pričati o pesmama.

Skot Snibe izlazi za pult sa svojim iPadom i demonstrira sasvim uvrnut sunčev sistem u kom se pesme pojavljuju kao zvezde. On je među vodećim programerima i nije mogao da ne pokaze svoj ponos što je učestvovao na ovom projektu. Ovaj trenutak je ravan rađanju opere ili kina.


Нема коментара:

Постави коментар