среда, 4. август 2010.

Erin? Ko je dođavola Erin?





Eric Clapton je prosio Laylu, the Kinks-i su slavili Lolu, i Leohard Cohen je čeznuo za jednom lujkom Suzanom. Iza mnogih klasika roka kriju se prave žene. Eines Tages predstavlja dame iz pesama i priča njihove uzbudljive priče.

Sećate li se ove stvari?

I’m so young and you’re so old

This my darling I’ve been told

To je Paul Ankina ljubavna pesma „Diana“, iz 1957. Pesmu ili volite ili ne volite, ali malo ljudi zna da je Anka imao samo 15 godina kada ju je napisao. Samo godinu dana ranije, pre nego što ju je Anka objavio i postao svetska zvezda, dečak sa visokom Elvisovkom imao je klasične tinejdžerske probleme i bio do ušiju zaljubljen u tri godine stariju devojku iz kraja. Nažalost, ne i ona u njega.

Da bi zaveo devojku učinio je što i druge rok zvezde na vrhuncu ili u toku svoje karijere. Napisao je svojoj voljenoj pesmu. Uskoro je na svakom partiju izvodio „Dianu“, u nadi da će njegova ljubav saznati o tome.

Svetska zvezda protiv volje

Kada je singl izbačen, postao je super-hit, i ceo svet je saznao za Dianu Ayoub, koja je sveže pečenom super-staru dala korpu i slomila mu srce.

Za Dianu je to bila noćna mora – postala je pop zvezda protiv svoje volje. „Kad sam diplomirala u srednjoj školi, bila sam okružena novinarima“, ispričala je ona deceniju kasnije. “Mladići se nisu više usuđivali da me pozovu na sastanak, jer bi se već sutra našli svoju sliku u novinama.“ Bile su potrebne godine da se prašina oko nje slegne .

Za Paula je sve krenulo nabolje. Svoj screparajući hit je do danas prodao u 10 miliona primeraka i utro put za karijeru pevača, glumca i tekstopisca. Napisao je Sinatri tekst za My way i komponovao Tom Jonesov hit „She is a lady“. Sve je išlo dobro, osim što Dianu, uprkos svemu, nije osvojio.

Muzička istorija je prepuna pesama o velikim ljubavima, lošim bivšim ženama i nedostižnim devojkama iz snova, i iza tri minuta pop pesme često se krije avantura epskih razmera, o velikim očekivanjima i slomljenim srcima.

Američki muzički novinar Michael Heatley je pravim pričama, koje se kriju iza pesama, posvetio knjigu pod nazivom „Devojka iz pesme“. Znate li da je Neil Diamondsa za ljubavnu pesmu „Sweet Caroline“ inspirisala petnaestogodišnja predsednikova ćerka, koja je jahala na poniju po imenu Macaroni? Da je pesma Rollingstonesa „Miss Amanda Jones“ o Muse Dalis i njenoj mračnoj tajni? Ili da su Eric Clapton i Georg Harrison napravili konkurentske legendarne ljubavne balade da mi impresionirali istu ženu?

Prevod: Marina Milićević

1 коментар: